Szénablogja

Dolce Vita, édes élet a konyhában is

Nagyon szeretek élni. Szeretem megélni az évszakok változását, a természet adta gyönyörűségeket, s talán még nem említettem, de szeretek finomakat enni és nem mellesleg főzni, sütni. Látni, megtapasztalni, hogy válok a sok különböző anyag eggyé. Hogyan lesz ínycsiklandó és élvezhető. Íme néhány kedvenc a szezonális  finomságok közük, melyeket a gyógynövények “bolondítanak” meg.

 

A gyógynövényeket több ezer éve használják a konyhában, főként gyógyászati célra, tea formájában, valamint már a középkorban használták különböző párlatok, likőrök készítésénél. Nyáron a meleg teát egyáltalán nem kívánom, annál inkább a jégbe hűtött limonádékat, pedig állítólag a meleg mentatea a nagy forróságban kifejezetten hűsítő hatással van a szervezetre. Állítólag a sivatagon átkelő népek is ezzel hűtik magukat. A limonádé gyerekkoromban egyet jelentett a cukros-citromos vízzel. Mikor először kóstoltam a bodzás limonádét átértékeltem mindent arról, amit az unalmas limonádéról gondoltam eddig. Azóta felfedeztem, hogy a gyümölcsök mellett a gyógynövényekkel még izgalmasabbá lehet tenni. Nekem a nyár elengedhetetlen része a levendula, így elsőként ezzel a limonádéval kísérleteztem.

Ahhoz, hogy intenzív levendulás ízt nyerjünk én 1 evőkanál szárított levendulát teszek 1,5 dl forró vízbe, majd ezt állni hagyom fél óráig. Utána ezt öntöm a már kész limonádé alaphoz. Ugyanezzel a módszerrel készítem a citromfüves limonádét is. Mindkettő kitűnő hűsítő a forró nyári napokon.

Ha a különleges ízekre is nyitott vagy, próbáld ki a rózsavizes limonádét. Hozzávalók: 1 liter víz, 2-3 evőkanál citromlé, kis méz vagy cukor ízlés szerint, 1 evőkanál rózsavíz. A gyógynövényboltokban is kapható Bulgáriából származó rózsavizet ajánlom limonádé-alapnak, de házilag is elkészítheted: tölts egy lábosba kétujjnyi desztillált vizet, helyezz a szájára egy rozsdamentes fémtálat és rakd tele rózsaszirommal. A szirmokat öntsd le tisztított vízzel, és tégy rá fedőt. Így párologtasd egy órán át, lassú tűzön. Hagyd kihűlni, nyomkodd ki jól a szirmokból a nedvességet. Végül szűrd át egy tiszta üvegbe. Hűtőben egy-két hétig eláll, így bármelyik kedvenc limonádédat ízesítheted vele.

És mivel már hetek óta tombol a nyár, egy másik jeges finomsággal folytatom, a levendulás fagylalttal. Talán te is találkoztál már vele, egyre több helyen árulják szerencsére. Ha otthon el szeretnéd készíteni, nincs másra szükséged, mint 2,5 dl tejre és 2,5 dl tejszínre, 20 dkg natúr krémsajtra, 1 tojásra, 2tk levendulára és 12 dkg cukorra. A receptet még évekkel ezelőtt Limara oldalán találtam, s azóta számtalanszor elkészítettem a család legnagyobb örömére. A tejet és a tejszín forráspontig melegítem, beleszórom a virágokat és félreteszem. A cukrot és a tojást mixerrel fehéredésig keverem. Amikor könnyű, lágy krémes állagú lesz, kanalanként hozzáadom a sajtot. Tovább habosítom. A meleg tejet leszűröm és lassan a tojásos krémhez öntöm, közben folyamatosan dolgozik a gép. Átöntöm a tejes lábosba és állandó keverés mellett besűrítem. Ez kb. 2-3 perc. A krémet alaposan lehűtöm, legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe kerül. Vagy miután szobahőmérsékletre hűlt fél-egy  órára fagyasztóba teszem. Végül fagylaltgépbe öntöm és hagyom, hogy a gép kidolgozza. A gépem megint a hűtőben dolgozott. 15 perc alatt krémes, jól formázható, lágy, olaszos jellegű fagyit készített.

Azonban nehogy azt hidd, hogy csak hideg finomságokat lehet gyógynövényekkel készíteni. Számos receptet találhatsz az interneten amiben gyógynövényekkel főznek, sütnek. Hiszen ha belegondolsz egy kerti grillezésnél vagy az olasz konyhánál elengedhetetlen a kakukkfű vagy a bazsalikom. A sütemények világában pedig egyre nagyobb teret hódít magának a levendula. A különböző kekszek, piték, torták melyet levendulával alkotnak meg nem csak ízükben, de sokszor színükben is különlegesek. Ha szívesen próbálsz ki újdonságokat, jó program lehet egy barátnős, családi közös sütés, ahol ezzel a fantasztikus, igazi nyári illattal bolondítjátok meg a készülő finomságokat. Egy-egy ilyen közös sütés remek alkalom egy kis beszélgetésre, bolondozásra is.

S ha igazán maradandót szeretnétek alkotni, amit télen karácsonykor is újból meg tudtok kóstolni, akkor szervezz lekvárfőzős délutánt. Mert bizony nyáron van a lekvárfőzés szezonja. Családunkban generációk óta hagyománya van a lekvárnak. Dédnagymamám receptes könyvében olyan csodákat olvastam, amik azonnal gyermekkorom édes ízeit juttatták eszembe. S mivel szüleim kertjében 3 óriás barackfa is tornyosul, nem volt kérdés, hogy a levendulás sárgabaracklekvár lesz az első amit elkészítek a dédi könyvéből.

1,5 kg érett, szép sárgabarackot kimagozok, leturmixolom, majd lábosba öntöm és hozzá teszek 30 dkg kristálycukorral elkevert 3:1 Dzsemfixet. Kevergetve felforralom, majd 1 perc forralás után elzárom és az előkészített, forrázott üvegekbe töltöm. Minden üvegbe 1-1 szál megmosott levendulát teszek, melynek ízét a lekvár átveszi majd. A lezárt üvegeket 5 percre fejre állítom, száraz dunsztban (pokrócba csavarom őket) hagyom kihűlni. Ahogy írom e sorokat, magam előtt látom, ahogy a nyári konyhában ülünk a nővéremmel és majszoljuk a baracklekváros kenyeret. Ízét számban érzem, hallom, ahogy roppan a kenyér héja. Hejj, azok a régi nyarak! Nosztalgiából is jó érzés lekvárt főzni. 🙂

A főzés nálunk sokszor családi esemény. Hétvégén, ha összegyűlünk, szeretünk közösen sütni, főzni. Recepteket megosztani, megvitatni mit, mivel lehetne izgalmasabbá tenni. Szeretünk kísérletezni, újítani, egymástól tanulni. Ahogy a családi manufaktúránk, a Szénafüvek Párnamanufaktúra kínálata is meg-megújul, ahogy változnak a minták, úgy alakítjuk át a receptjeinket is. Megőrizvén a családi hagyományokat, de kicsit frissebben tálaljuk. Persze van olyan, amitől soha nem térek el. Egy vasárnapi ebédfőzés után ha ledőlök sziesztázni mindig a gyógynövényes alvópárnámon pihentetem fejemet. Szeretem, hogy úgy viselkedik, mint egy vályogház, azaz nyáron hűt, télen fűt, lehetetlen beleizzadni, még a kánikulában is.

A 10 féle gyógynövénnyel készített párnák tönkölypelyvát is tartalmaznak, ami igen kedvező hatást gyakorolhat a szervezetedre. Kiválóan alkalmazkodik a fejformához így az új tönkölypelyva párnád könnyen válik a legkényelmesebb alvótársaddá. Ellenálló a kórokozókkal szemben így az élősködök sem telepednek meg benne, a népi megfigyelések szerint nem tapasztalták esetleges allergizáló hatását. A tönkölypelyva a benne lévő kovasavat kibocsátva jótékony hatással lehet szervezetedre. Kiváló közérzetjavító hatása miatt a népi gyógyászat régóta alkalmazza, használd Te is, hogy pihentetőek legyenek az nyári éjszakáid.

 

Örömünkre szolgál, hogy olyan élvezettel olvasol minket, mint amilyen szeretettel mi írjuk bejegyzéseinket.

Ha a cikkeink kapcsán gondolat ébredt benned, oszd meg velünk alább hozzászólásban. Látogass meg minket a Szénafüvek Családi Manufaktúra honlapján, de szívesen látunk a gyógynövényes tönköly- és sópárnáink  Szénafüvek Párnamanufaktúra Facebook oldalán is. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!