Szénablogja

Lenge lila levendula tánca

Hetek óta levendula lázban égünk a Nővéremmel. Tavaly volt szerencsénk részt venni a tihanyi levendula szüreten, idén pedig nagy örömömre eljutottam Provance-ba. Most hogy a virágzásának a csúcspontjához értünk elkezdtem összegyűjteni azt a sok ötletet, amit tavaly láttam, mire, hogyan használhatom majd fel az idei termést.

Az Európában őshonos virág, 39 fajjal és több hibrid fajjal rendelkezik.  A nemzetség sok tagja kerti dísznövényként ültetett. A  leggyakrabban használt faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek az 1700-as években került Magyarországra.

Levendula tő vásárlásánál a kertészetben általában „francia” és „angol” levendulával találkozol. Ez a megnevezés azonban eléggé megtévesztő, külföldön épp fordítva nevezik őket. Másik megkülönböztetésük a hibrid (angol) illetve a keskenylevelű (francia), talán így jobban meg lehet őket különböztetni. Mi okozhatja a nevek keveredését? A Lavandula angustifolia ipari méretekben 1920-ban került hazánkba, mikor is a Tihanyi-félszigeten elkezdték termeszteni. Mivel a szaporítóanyagot Franciaországból rendelték, így rajta maradt a francia jelző. Ha szeretnéd a kertedet pár tő levendulával ékesíteni , napos , meleg helyre földlabdásan vagy szabadgyökeresen ültesd. A szabadgyökeres palántákat ültetéskor jól be kell iszapolni, gyökerét és a bokrot kicsit visszametszeni. Akár szabadgyökeres levendulát, akár cserepes levendulát ültetsz, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti 1-2 alkalommal öntözd meg a növényeket, amíg meg nem erednek.

 

A levendulát számos területen használják : fűszerként, illóolajként, valamint  megannyi kozmetikai termékben.

A kereskedelmi termesztésben főleg az illóolajáért termesztik, aminek fertőtlenítőgyulladáscsökkentő hatása ismert. A közönséges levendulából nyert illóolaj édeskés illatú; kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze. Az I. világháborúban kórházakban is használták az illóolaját. Az aromaterápiában gyakran használják más növényekkel együtt. A levendula virág illata segíti az alvást és az ellazulást. Nyugtató teakeverékekben szintén megtalálható.

Másik fő felhasználási területe a gasztronómia. Virágai bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat kandírozni is lehet, sütemény dekorációként használhatók fel. A csokoládés desszertekhez különösen jól illik. Az édességek mellett húsok pácolásánál valamint fekete és zöld teához is használják ízesítőként. Ezek mellett nyáron én leginkább limonádé és lekvár készítésnél használom. Ha még nem kóstoltad meg a levendulás limonádét itt az ideje.

Az olvasottak után ha kedvet kaptál a levendulához, azonban otthonodban még nincs, vagy nem elegendő, akkor se keseredj el. Szerencsére mára számos helyen nyílik lehetőség szedd magad akciókra, ahol ugyanúgy, mint a gyümölcsöknél, te magad arathatod le a termést.

A talán legrégebbi és leginkább ismert a Tihanyi-félszigeten található levendulás, mely évek óta fesztivállal egybekötve várja a látogatókat. A Belső-tó partján elterülő levendulás évek óta a levendula kedvelők Mekkája. Idén június 22-től van lehetőség az aratásra. A Levendula Hét ideje alatt a növény begyűjtése mellett az idelátogatók megismerkedhetnek a levendula lepárlásával, különböző kézműves foglalkozásokon pedig elsajátíthatják a levendulás kiegészítők készítését.

Az ország nyugati felében élők Pannonhalmát kereshetik fel, ha levendulát szednének. Az apátság kertjében megrendezésre kerülő Levendula Fesztivál szintén érdekes és izgalmas programokat rejt e lila növény szerelmeseinek.

Aki kerülné a fesztivál hangulatú rendezvényeket, de levendulára vágyik, ne csüggedjen. Hazánkban több, mint 20 helyen van lehetőség levendulát szüretelni.

Dörgicsén a Levendáriumban, Alsó-Petényben a levendulaháznál, Kőröshegyen a kőrőshegyi levendulásban, Létavértesen a Létalevendulában, illetve nagy örömömre Budapest közelében is Pilisborosjenőnél a Kevély-hegyi levendulásban.

Ahogy látod kedves olvasó szerencsére van hol hódoljunk szenvedélyünknek. A begyűjtés után otthon minden évben elkészítem a levendulás ajtódíszemet, befőzőm lekvárba, elteszem molyok ellen a ruhásszekrénybe.

A levendula legnagyobb részét azonban az aromás, gyógynövénykeverékes párnáknál használom fel, melyeket családi manufaktúránkban készítünk.

Weboldalunkra látogatva nézd meg melyik illatos párnánk mosolyog Rád!

 

 

Örömünkre szolgál, hogy olyan élvezettel olvasol minket, mint amilyen szeretettel mi írjuk bejegyzéseinket.

Ha a cikkeink kapcsán gondolat ébredt benned, oszd meg velünk alább hozzászólásban. Látogass meg minket a Szénafüvek Családi Manufaktúra honlapján, de szívesen látunk a gyógynövényes tönköly- és sópárnáink  Szénafüvek Párnamanufaktúra Facebook oldalán is. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!