Bár a szeptember roppant kegyes volt velünk, igazi vénasszonyok nyara időt hozott, a lelkünk már a hulló faleveles erdőkben jár. A kirándulások során persze alaposan meg tud éhezni az ember, és olyan finomságokra vágyik, ami a testét is, lelket is kényezteti. Ilyeneket hoztunk most Neked is.
Az őszi ínyencségek “alapja” – sült sajtos-diós körte
Bár a körte önmagában sokaknak nem nagy kedvence, még az őszi gyümölcs iránt szkeptikusok szíve is ellágyul erre az eledelre gondolva. Fogj két duci körtét, vágd félbe, és szedd ki a csutkájukat, meg egy picit a húsukból. Vágj fel kis kockákra márványsajtot vagy camembert sajtot, (amelyiket szereted), és töltsd a körtébe. Ezután késsel rusztikusan apróra szelt dióval szórd meg, és mehetnek is a sütőbe 180 fokra. Addig süsd, míg a körte karamellizálódik, a sajt pedig kérgesedni kezd, a dió szélei megbarnulnak, és láthatóan még ropogósabbak.
Tésztasaláta az ősz ízeivel
Ha gyors és viszonylag könnyed finomságot keresel, készíts tésztasalátát! A majonézes verzióknál ez jóval lágyabb változat, és még őszt is tartalmaz – nem csak nyomokban. Főzz ki szarvacska, penne, kagyló vagy masni tésztát a szokott módon, majd szűrés után tedd félre. Jöhet a feltét!
Az alapját sütőtök jelenti majd: a már eleve megsült tököt vágd kockákra. Nagyszemű szőlőket vágj félbe, reszelj le egy zellert és egy almát, illetve vágj kockára 10-12 dkg füstölt sajtot vagy mozzarellát. Szószként keverj össze olívaolajat, balzsamecetet, sót, borsot, egy pici szerecsendiót és fahéjat, illetve petrezselymet. Mindent mindennel forgass össze, és pihentesd 2-3 órán át a fogyasztás előtt.
Még könnyebb verzióban, készíts madársalátát céklakockákkal, magkeverékkel és főtt tojással! Bár a zöldsaláta a nyarat idézi, megfelelő ízesítéssel és hozzávalókkal abszolút őszi étellé alakítható.
Édes-sós, “ősz hangulatú” melegszendvics
Ami kelleni fog hozzá: szendvicskenyér, földimogyoró-vaj, alma, fahéj és apróra szeletelt bármilyen magvak, reszelt ementáli sajt. Kend meg a négyzet-kenyereket mogyoróvajjal, majd halmozd rájuk az apróra vágott almát, amit előzőleg összekevertél a fűszerekkel és a magvakkal, illetve egy kevés citromlével. Ne álljon rajta túl vastagon ez a “ragu”. Ezután szórd le sajttal, és már sütheted is!
Őszi zabkása
A zabkása jól variálható reggeli, és miért maradnának ki belőle az őszi finomságok? Készíts el egy alap kását, és forgasd bele a következőket: csokipasztilla vagy apróra vágott csokoládé, házi szilvalekvár, kockára vágott alma, szeletelt dió / mogyoró / mandula.
Komplett őszi menü-ötletek, ha vendégeket vársz – néhány ötlet, ha kifogynál belőlük… 🙂
Sütőtök-krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal + vörösboros húsgombócok burgonyaágyon + szilvás lepény
Könnyű őszi zöldségleves + erdei gombás marharagu köleskörettel + sütőtökös pite
Céklakrémleves + diós-bundás pulykamell sütőtökös burgonyapürével + birsalmás tiramisu
“Kajakóma” után jólesik a délutáni szundi…
Ezt az alvás szakértőiként mi tudjuk a legjobban. A Szénafüvek párnái nemcsak otthon, de erdei kirándulások során is jó szolgálatot tesznek a fejed alá, a kisebb méretek bármelyik hátizsákban elférnek.
Örömünkre szolgál, hogy olyan élvezettel olvasol minket, mint amilyen szeretettel mi írjuk bejegyzéseinket.
Ha a cikkeink kapcsán gondolat ébredt benned, oszd meg velünk alább hozzászólásban. Látogass meg minket a Szénafüvek Családi Manufaktúra honlapján, de szívesen látunk a gyógynövényes tönköly- és sópárnáink Szénafüvek Párnamanufaktúra Facebook oldalán is.
Kommentek