Őszi fogások gyógynövényekkel – többet tudnak a jó íznél

A gyógynövények fontos szerepe ma már egyre jobban ismert a laikusok körében is, hála a számos informatív cikknek, tippnek, tanácsnak. Sződd bele őket az étkezésedbe, vagy az egész családéba, és készíts velük egészséges, ízes fogásokat. Hoztunk néhány fantasztikus receptet!

Kezdjük egy őszi ínyencséggel: csipkebogyós almaköret

Alapvetően vadakhoz ajánlott, de finom lehet rántott camembert vagy sült pulykacomb mellé is.

Recept:

3-4 szem lédús almát hámozz meg, szedd ki a csutkájukat, és vágd őket közepes kocákra. Egy fazékban kevés vízzel (negyedéig lepje be az almákat), tedd fel főni alacsony lángon. Eközben egy serpenyőben 1 evőkanálnyi aprószemű zsemlemorzsát, vagy ha diétázol, apróra darált zabpelyhet piríts át némi vajon, majd forrald fel 3 dl rozé borral. Ezután keverj hozzá 1-2 evőkanál csipkebogyólekvárt, legyen belőle sűrű massza! A már puha almákat szűrd le, és kerüljön át a fazékba a csipkebogyós mártás, keverd el őket a tűz felett alaposan. Ízesítsd ízlésed szerint, mi az alábbiakat javasoljuk: fahéj, csipet só és feketebors, koriander, kevés szegfűszeg. Végül pár csepp citromlével ízesítsd még.

Ez a köret bővelkedik olyan gyógynövényekben, amelyek egyben finomak is, bár a csipkebogyó lekvár formájában azért veszít jótékony hatásaiból, a többiek megérdemlik az említést:

Rozmaringos batáta-krémleves – ízes fogás, ami vacsorára is tökéletes

A batáta, más néven édesburgonya egyre népszerűbb, egészséges alternatíva, elsősorban köretként. Krémlevesként talán kevésbé ismert, pedig megfelelő fűszerezéssel nagyon finom lehet!

Recept:

1 nagyobb vagy két kisebb batátát tegyél be a sütőbe héjastól, süsd puhára. Hagyd kihűlni, majd hámozd ki a héjából, és törd fel villával. Vágj apróra 1 fej lilahagymát, és pirítsd meg vajon üvegesre; majd öntsd fel kb. 1,5 zöldség alaplével. Dobd bele a pürés állagú batátát, és keverd kis lángon erőteljesen, hogy amennyire lehet, krémesebbé váljon. Itt kerüljön bele 1,5 dl főzőtejszín vagy növényi helyettesítő, illetve fűszerezd: sóval, borssal, chilipehellyel, szárított rozmaringgal. Várd meg, míg „rottyan egyet”, és le is veheted a tűzről. Végül botmixerrel krémesebbé teheted, de ha jól megsült a batáta, erre nem biztos, hogy szükség lesz. Tálaláshoz, díszként rákerülhet egy friss rozmaring-ág, petrezselyem, pár csepp balzsamecet és egy őrlésnyi feketebors is.

Borókabogyós csirkecombok sütőzacskóban

Recept:

A köret és a leves már „kész”, jöhet a húsétel is!

Ez egy végtelenül egyszerű recept. Készíts egy pácot olívaolajjal, görög joghurttal, 2-3 evőkanál borókabogyóval, kockára vágott szalonnával, sóval-borssal, pár gerezd fokhagymával. Ezt öntsd bele sütőzacskóba, majd kerüljenek bele a csirkecombok is. (Pontos mennyiséget nem adunk meg, mert nyugodtan variálhatsz vele. A lényeg, hogy szépen „körbeölelje” a pác a combokat.) Ha egyenletesen „elhelyezkedtek” a combok, szúrj pici lyukakat a lezárt zacskóba, hogy távozhasson a gőz, majd 180 fokon, alsó-felső sütésen kb. 90 percig süsd őket.

Őszi jóllakottság után időszerű a szieszta

A hideg időben valahogy jobban esik ledőlni, pihenni egy kicsit délután. Az alvás és a relax szakértőiként mi ezt nemcsak jól tudjuk, de meg is adjuk Neked az eszközt, hogy maximálisan kiélvezhesd a szunyókálást! A Szénafüvek pihenőpárnái a fej alatt, a fej mellett és lakásdekorációként is megállják a helyüket, teletömve jótékony hatású tönkölypelyvával és gyógynövényekkel.

Címkék: , , , , , , ,

 

Örömünkre szolgál, hogy olyan élvezettel olvasol minket, mint amilyen szeretettel mi írjuk bejegyzéseinket.

Ha a cikkeink kapcsán gondolat ébredt benned, oszd meg velünk alább hozzászólásban. Látogass meg minket a Szénafüvek Családi Manufaktúra honlapján, de szívesen látunk a gyógynövényes tönköly- és sópárnáink  Szénafüvek Párnamanufaktúra Facebook oldalán is. 

 

Tovább a blogra »