A gyógynövények fontos szerepe ma már egyre jobban ismert a laikusok körében is, hála a számos informatív cikknek, tippnek, tanácsnak. Sződd bele őket az étkezésedbe, vagy az egész családéba, és készíts velük egészséges, ízes fogásokat. Hoztunk néhány fantasztikus receptet!
Alapvetően vadakhoz ajánlott, de finom lehet rántott camembert vagy sült pulykacomb mellé is.
Recept:
3-4 szem lédús almát hámozz meg, szedd ki a csutkájukat, és vágd őket közepes kocákra. Egy fazékban kevés vízzel (negyedéig lepje be az almákat), tedd fel főni alacsony lángon. Eközben egy serpenyőben 1 evőkanálnyi aprószemű zsemlemorzsát, vagy ha diétázol, apróra darált zabpelyhet piríts át némi vajon, majd forrald fel 3 dl rozé borral. Ezután keverj hozzá 1-2 evőkanál csipkebogyó–lekvárt, legyen belőle sűrű massza! A már puha almákat szűrd le, és kerüljön át a fazékba a csipkebogyós mártás, keverd el őket a tűz felett alaposan. Ízesítsd ízlésed szerint, mi az alábbiakat javasoljuk: fahéj, csipet só és feketebors, koriander, kevés szegfűszeg. Végül pár csepp citromlével ízesítsd még.
Ez a köret bővelkedik olyan gyógynövényekben, amelyek egyben finomak is, bár a csipkebogyó lekvár formájában azért veszít jótékony hatásaiból, a többiek megérdemlik az említést:
A batáta, más néven édesburgonya egyre népszerűbb, egészséges alternatíva, elsősorban köretként. Krémlevesként talán kevésbé ismert, pedig megfelelő fűszerezéssel nagyon finom lehet!
Recept:
1 nagyobb vagy két kisebb batátát tegyél be a sütőbe héjastól, süsd puhára. Hagyd kihűlni, majd hámozd ki a héjából, és törd fel villával. Vágj apróra 1 fej lilahagymát, és pirítsd meg vajon üvegesre; majd öntsd fel kb. 1,5 zöldség alaplével. Dobd bele a pürés állagú batátát, és keverd kis lángon erőteljesen, hogy amennyire lehet, krémesebbé váljon. Itt kerüljön bele 1,5 dl főzőtejszín vagy növényi helyettesítő, illetve fűszerezd: sóval, borssal, chilipehellyel, szárított rozmaringgal. Várd meg, míg „rottyan egyet”, és le is veheted a tűzről. Végül botmixerrel krémesebbé teheted, de ha jól megsült a batáta, erre nem biztos, hogy szükség lesz. Tálaláshoz, díszként rákerülhet egy friss rozmaring-ág, petrezselyem, pár csepp balzsamecet és egy őrlésnyi feketebors is.
Recept:
A köret és a leves már „kész”, jöhet a húsétel is!
Ez egy végtelenül egyszerű recept. Készíts egy pácot olívaolajjal, görög joghurttal, 2-3 evőkanál borókabogyóval, kockára vágott szalonnával, sóval-borssal, pár gerezd fokhagymával. Ezt öntsd bele sütőzacskóba, majd kerüljenek bele a csirkecombok is. (Pontos mennyiséget nem adunk meg, mert nyugodtan variálhatsz vele. A lényeg, hogy szépen „körbeölelje” a pác a combokat.) Ha egyenletesen „elhelyezkedtek” a combok, szúrj pici lyukakat a lezárt zacskóba, hogy távozhasson a gőz, majd 180 fokon, alsó-felső sütésen kb. 90 percig süsd őket.
A hideg időben valahogy jobban esik ledőlni, pihenni egy kicsit délután. Az alvás és a relax szakértőiként mi ezt nemcsak jól tudjuk, de meg is adjuk Neked az eszközt, hogy maximálisan kiélvezhesd a szunyókálást! A Szénafüvek pihenőpárnái a fej alatt, a fej mellett és lakásdekorációként is megállják a helyüket, teletömve jótékony hatású tönkölypelyvával és gyógynövényekkel.
Örömünkre szolgál, hogy olyan élvezettel olvasol minket, mint amilyen szeretettel mi írjuk bejegyzéseinket.
Ha a cikkeink kapcsán gondolat ébredt benned, oszd meg velünk alább hozzászólásban. Látogass meg minket a Szénafüvek Családi Manufaktúra honlapján, de szívesen látunk a gyógynövényes tönköly- és sópárnáink Szénafüvek Párnamanufaktúra Facebook oldalán is.